Národní sportovní agentura

CVIČÍM SE
SPORTÍKEM

Méďa Sportík hravou formou přivádí děti k pohybu a ukazuje, co by děti v tomto věku měly
zvládnout. Cvičení je spojeno s písničkami, protože vzhledem ke věku dětí, není možné
používat přesné sportovní názvosloví.

Pojďme si děti
zacvičit

V osmém díle se méďa Sportík dětem přizná, že udělal šišku, místo kotoulu. Děti mu tedy nabídnou, že se kotoul naučí společně. Po rozcvičení se děti učí kotouly. Kotoul dopředu by děti v tomto věku měly zvládnou a měly by se pokusit i o zvládnutí kotoulu vzad. Po nácviku děti cvičí na písničku o kotoulech.

Rozcvičková
písnička

Klikněte pravým tlačítkem na “Stáhnout písničku” a zvolte “Uložit jako”.

Text:
Ten, kdo má ruce, ať mává nad hlavou 3x
A utrhne si hrušku voňavou.

Ten, kdo má nohy, ať jde v rytmu písničky 3x
A vyskočí jak čert z krabičky.

Ten, kdo má hlavu, ať moudře zakývá 3x
A očima se kolem podívá.

Ten, kdo má zadek, ať si půlky spočítá 3x
A sedne si a chvíli přemítá.

Ukázky cviků - Kočičí písnička

V tureckém sedu provádíme úklony hlavy vlevo, vzpřim, vpravo. Cílem cviku je protažení šíjových svalů. U dětí nutné sledovat rovné držení zad. Cvik lze různě upravovat různým držením rukou. Úklony s pokrčením upažmo, kdy předloktí směřují vzhůru “svícen“, nebo “zvonice“ kdy děti mírně pokrčí vpažmo a spojí dlaně. Turecký sed lze vyměnit za provedení cviku v kleku sedmo.

Turecký sed, upažit, otočit trup vlevo, otočit trup vpravo Cvikem protahujeme prsní svaly,
a posilujeme svalstvo zad (mezilopatkové). Cvičit lze též v kleku i ve stoji, ale pozor na správné postavení pánve a rovná záda.

Turecký sed, upažit otočit trup vlevo, otočit trup vpravo. Tímto dochází k protažení prsních svalů. Paže musí být celou dobu propnuté.

Text:
Kočička se v zádech prohne, pak nahrbí záda
tak se pěkně protahuje, to má kočka ráda
Mňau, mňau, mňau, mňau

Takhle tlapky natahuje, protáhne i záda
až je celá natažená, to má kočka ráda
Mňau, mňau, mňau, mňau

Takhle nožky natahuje, protáhne i záda
až je celá natažená, to má kočka ráda
Mňau, mňau, mňau, mňau

Záverečná
písníčka -
Hopi, Hopi, Hop

Klikněte pravým tlačítkem na “Stáhnout písničku” a zvolte “Uložit jako”.

Záverečná písnička je určena k uvolnění dětí, lze na ni cvičit cokoli. Děti mohou cvičit podle Sportíka nebo spontánně cvičit co chtějí.

Text:
Znám jednoho méďu, co cvičí tůze rád,
skáče, hopsá, utíká a nechce jen tak stát.

Však vy ho taky znáte, tak děti pojďte sem,
společně si zacvičíme s meďou Sportíkem.

Ref.: Hopi hopi hop, všechny děti pojďte sem,
protáhnem si záda s panem medvědem
Hopi hopi hop, děti utíkejte tam,
ať méďa Sportík není sám.

Že je tenhle méďa super sportovec,
on nás cšechno naučí, to je jasná věc.

Však už ho všichni znáte, tak děti pojďte sem,
společně to zvládneme s méďou Sportíkem.

Ref.: 1x

O Sportíkovi
Sportik-web-uvod_export-3.png

Tento cyklus je určen dětem ve věku od tří do čtyř let. Česká populace dětí se v průměru stává stále obéznější. Rodiče se proto snaží, aby děti začaly hrát tenis, hokej, golf, fotbal, basketbal a další sporty. Hranice, kdy děti začínají se sportovním tréningem se stále snižuje. Tím jsou jejich tělíčka samozřejmě vystavena vyšší zátěži, často jednostranné a najednou musí zvládnout i vyšší požadavky na koordinaci a fyzickou zdatnost.

Důležité tedy je, aby ještě před tím všechny děti, nezávisle na tom, zda budou později sportovat závodně, zvládly některé pohybové dovednosti a úkony, které jsou přirozené jejich věku a zároveň nezbytné k jejich zdravému fyzickému vývoji.

Národní sportovní agentura chce začít s výchovou k pohybu již od dětí v mateřských školách. Předškolní děti by měly zvládnout základní gymnastické pohyby, jakousi abecedu, na které budou stavět i dál. Základem všeho je správný postoj a správné dýchání. To vše je nutné se naučit. Z těchto základů pak lze přejít ke složitějším cvikům, například k chůzipo špičkách, přeskakování z nohy na nohu, skokům snožmo, skokům po jedné noze, házení a chytání míče, kotrmelcům…atd.

Všechna tato cvičení nevyžadují po dětech náročné fyzické výkony, ale otvírá u nich všestrannost a předpoklady pro všechny ostatní sporty, které přijdou později.

Cyklus je určen dětem mezi 3–4 lety, tedy dětem v mateřských školkách. Cvičení musí být podané zábavnou formou, příběhově. Proto je „učitelem“ méďa Sportík. Trošku obtloustlý kamarád, za kterým chodí děti do jeho brlohu a učí se různé pohybové návyky. Každý díl je zaměžen na určíté cvičení a v každém díle jsou minimálně dvě jednoduché písničky nebo říkanky. Vše se děti učí postupně, aby si zapamatovaly slova i cviky.

Méďa Sportík hravou formou přivádí děti k pohybu a ukazuje, co by děti v tomto věku měly zvládnout. Cvičení je spojeno s písničkami, protože vzhledem k věku dětí, není možné používat přesné sportovní názvosloví. V prvním díle Max a Magdalénka představí dětem svého kamaráda méďu Sportíka, za kterým chodí cvičit do jeho brlohu. Sportík dětem předvede cvičení na Rozcvičkovou písničku a potom si ji zacvičí společně. Toto cvičení na Rozcvičkovou písničku se bude opakovat v každém díle, aby si děti zvykly na to, že rozcvičení před cvičením je důležité. Sportík přinesl do brlohu svého kamaráda kocoura Uhlíka. Děti se naučí jako kočičky motat klubíčko, protahování a „kočičí hřbet“.

Skip to content